Grundstrecken som allt bygger på i brush lettering

Grundstrecken för penselkalligrafi eller brush lettering

Det finns inte riktigt något bra svenskt ord för brush lettering, men det är en form av modern kalligrafi som skrivs med pensel eller penselpenna och som i stort bygger på kalligrafi-stilen Copperplate. Men brush lettering går fortare att lära sig, och du behöver inte så många specialsaker.

Papper och en penselpenna

Det enda du behöver är papper, en pensel och vattenfärg/akvarellfärg. Eller, om du hellre vill, en penselpenna i tusch. En penselpenna ser ut och känns som en vanlig tuschpenna, det som skiljer är pennspetsen, som mer ser ut som en pensel. Det är den speciella pennspetsen som gör det möjligt att skapa tjocka och tunna streck – och vacker kalligrafi.

När jag började med brush lettering letade jag runt länge och väl för att hitta någon som kunde förklara på ett enkelt sätt hur det funkade. Jag hittade fina övningsark med bokstäver på några ställen (till exempel hos EveryTuesday). Men jag tyckte fortfarande inte att jag verkligen förstod hur det hängde ihop. Tills en dag, när jag insåg att jag inte skulle fokusera på att imitera andras bokstäver.

Grundstrecken är nyckeln

Alla bokstäver (nåja, näst intill alla) är uppbyggda av ett antal grundstreck, och det är grundstrecken som är nyckeln till hela tekniken! Lär du dig dem, kan du sätta ihop dem till bokstäver och voila! – du har grunderna till brush lettering!

Här kan du lära dig brush lettering på nätet

Idag finns det flera kanonbra platser på nätet att lära sig brush lettering. Det är några år sedan jag lärde mig med hjälp av Emma Wittes ”The ABCs of Brush Pen Lettering” på Skillshare, och det finns många fler ställen där du kan lära dig brush lettering idag, men jag tycker fortfarande Emmas kurs håller (och dessutom får du njuta av hennes underbara australienska dialekt). Kursen är enkel och to the point – och framför allt är det bara en halvtimmas material att titta igenom. När du sedan övar på varje bokstav kan du lätt gå tillbaka och se precis hur varje streck och bokstav ska göras.

Om du inte har ett Skillshare-konto kan du testa gratis via den här länken: https://skl.sh/2PdJICT i två månader – precis lagom tid för att lära sig brush lettering!

Mitt andra tips är en kurs i en liten annan form. Om du gillar att lära dig och öva tillsammans med andra, har Becca Courtice på The Happy Ever Crafter ett helt fantastiskt kurspaket i Show me your drills, där du både får all kunskap och hjälp du behöver för att lära dig, samtidigt som du lär känna andra lettering-entusiaster i Becca’s facebookgrupp. Complete win.

Det finns många andra ställen att lära sig, men det här är absolut mina två bästa tips.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.