Typografi, kalligrafi och lettering – vad är skillnaden?

Typografi, kalligrafi och lettering. De är alla tre discipliner som har med bokstäver att göra. Ganska ofta blandas de ihop. Så låt oss reda ut vad som egentligen är vad – och hur skiljer de sig åt?

Typografi – läran om bokstävers utseende

Typografi är läran om bokstävers utseende, att kunna sätta bokstäver i en helhet som är enkel läsa och visuellt tilltalande.

För länge sedan arbetade en tryckare eller sättare med att sätta bokstav för bokstav för att skapa ord och meningar som skulle tryckas i böcker och tidningar. När en jobbar med typografi idag används digitala teckensnitt eller typsnitt istället.

Med olika typografiska förstärkningar kan du ändra en texts karaktär och känsla – idag finns det tiotusentals olika typsnitt.

Lettering – bokstavsillustration

Lettering är konsten att rita bokstäver för hand. Den stora skillnaden mot att skriva, är att du faktiskt inte skriver bokstäverna – du ritar dem.

Du kan till exempel rita allt från sans seriffer, olika sorters seriffer och olika scripter.

Kalligrafi och brush lettering

Kalligrafi är en elegant form av handstil, där du vanligtvis använder en kalligrafipenna, pensel eller andra handskriftsverktyg. Bokstäverna byggs upp av olika kombinationer av streck, som du behöver öva för att träna upp muskelminnet och kunna skriva lätt och snyggt.

Idag finns också en nyare form av kalligrafi som ibland kallas modern kalligrafi, som skrivs med pensel eller penselpennor (brush lettering) och ger en mjukare känsla än traditionell kalligrafi som i västvärlden skrivs med bläck och olika stålstift.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.